Jon Fosse er en norsk forfatter, lyriker og dramatiker som ble født i Haugesund i 1959. Han debuterte i 1983 med romanen “Rød, svart”. Hans første skuespill “Og aldri skal vi skiljast” ble første gang fremført i 1994. Fosse har gjennom en lang karriere skrevet over femti ulike verker fordelt på romaner, noveller, poesi, barnebøker, essays og skuespill. Hans verker har blitt oversatt til mer enn førti språk. Han bor i dag i “Grotten”, som er statens æresbolig for kunstnere i Oslo. Fosse ble tildelt boligen i 2011. Fosses skuespill har blitt fremført på scener over hele verden og alle land i Europa har hatt fremføringer av hans verk. I tillegg har scenekunstnere i både USA, Brasil, Australia, Cuba, Kina, Japan,og Malawi fremført hans verker. Fosse har mottatt en lang rekke priser for sine bøker og skuespill og han har flere ganger blitt omtalt som en av vår tids viktigste dramatikere. Fosse ble gjort til chevalier av Ordre National du Mérite av Frankrike i 2007 og har også blitt rangert som nummer 83 på listen over de 100 største levende geniene av The Daily Telegraph. Fosses litteratur blir ofte karakterisert som postmoderne minimalisme og alle hans teaterstykker har blitt satt opp på postdramatiske teater. I 2015 fikk Fosse Nordisk råds litteraturpris for romanen Trilogien og han har i alle år siden vært nevnt som mulig kandidat for Nobelprisen i litteratur.

 

Stor i Europa

Jon Fosse er uten tvil en av Norges fremste nålevende dramatikere. De siste 20 årene har hans verk blitt satt opp regelmessig over hele Europa og hans forfatterskap innen teater regnes av mange som noe av de flotteste som kan oppleves på vestlige scener. Hans stykke “Noen kommer til å komme”, har blant annet blitt fremført på Theater des Amandiers i Paris og stykket “The Name” ble fremført av The Berliner Schaubuhne under Salzburg Festivalen i 2001. Disse to produksjonene markerte også Fosses europeiske gjennombrudd. Fosses verker er i dag å se på over 100 europeiske scener hvert år, men også andre land har hatt gleden av hans arbeid de senere årene og i Japan ble det i 2016 satt opp hele elleve ulike fremføringer over hele landet. Hans bøker har blitt oversatt til nesten førti språk og hans samlede skuespill er blitt gitt ut av Oberon Books i London.

 

Preget av det norske landskapet

Mange har analysert Fosses forfatterskap, men hovedpersonen selv mener hans skrivemåte er tydelig preget av hans oppvekst ved Hardangerfjorden og det ville, vakre landskapet. Fosse tok til pennen allerede som barn, men det var ikke før i en alder av 24 at han leverte sitt første manuskript til et forlag. Hans debutbok “Rød, svart” ble en stor suksess i Norge og nabolandene, men det var ikke før han ga ut sitt første teaterstykke at det store utland virkelig fikk opp øynene for han. Selv etter over 30 år som forfatter og dramatiker er det dog skuespillene som har gjort han til et kjent navn verden over. Hans poesi, prosa, barnebøker og essays har alle solgt godt i Norge, Sverige og Danmark, mens salgstallene har vært noe lavere i land hvor hans skuespill har hatt enorm suksess.
Hans språk er musikalsk og han bruker et lett, lekent språk. Spesielt i hans romaner og noveller blir historien drevet fremover av en kontinuerlig rytme og uten fullstopp brudd, om det ikke er absolutt nødvendig. Selv om det er utfordrende for leseren, er arbeidet av en slik kvalitet at man bare ikke kan legge det fra seg. For Fosse selv er budskapet og betydningen av kunsten mindre viktig. Han fokuserer heller på det han selv kaller “den stille stemme”, den som ligger mellom linjene og bak ordene og gir leseren et dypt, rytmisk innblikk i fortellingen.