Bjarne Melgaard er en norsk kunstner med base i New York. Han er ofte blitt beskrevet som en av Norges viktigste kunstnere og etter å ha avduket skulpturen “Chair” i 2014 har mange omtalt han som den mest kjente norske kunstneren siden Edvard Munch. Melgaard ble født i Sydney til norske foreldre, han vokste opp i Oslo og jobber og bor i dag i New York. Tidlig i sin karriere skapte Melgaard stor oppstandelse da han presenterte flere kontroversielle installasjoner som refererer til subkulturer som S&M og heavy metal. Melgaard har gjennom karrieren arbeidet med en rekke uttrykksformer, men de siste par årene er det i stor grad ekspresjonistiske malerier og tegninger, som ofte inneholder tekst, som har vært hans mest brukte uttrykk.

Utdannelse

Melgaard studerte ved Statens kunstakademi i Oslo før han reiste til Nederland, hvor han studerte ved Rijksakademie i Amsterdam fra 1991 til 1992. Etter sitt opphold i Amsterdam reiste han videre for studier ved Jan van Eyck-akademiet i Maastricht fra 1992 til 1993.

Sjokkerte New York

Melgaard var allerede tidlig i sin karriere tydelig på at kunstscenen i New York tiltrakk han spesielt. Etter flere mindre utstillinger i Norge og Europa, alltid som del av en større utstilling, åpnet Melgaard sin første soloutstilling i New York i 2000. Utstillingen fikk enorm oppmerksomhet grunnet det mildt sagt spesielle temaet. For sin første soloutstilling i en av verdens største metropoler, stilte Melgaard ut en rekke skulpturer som viste aper gjennomføre ulike seksuelle handlinger. Selv om man skulle tro at det skal mye til for å sjokkere publikum i storbyen, lykkes Melgaard godt med utstillingen. Forestillingen fikk enorm mediaomtale og selv om mange slaktet temaet og hevdet kunstneren utelukkende gjorde det for oppmerksomhetens del, var det mange som priste utstillingen og åtte år senere flyttet Melgaard til New York hvor han åpnet sitt eget studio.

 

Chair

I januar 2014 skapte han igjen kontrovers, denne gangen med glassfiber kunstverk, “Chair”. Stolen, som er formet som en sittende, mørkhudet kvinnekropp, ble avbildet i magasinet Garage Museum of Contemporary Art med eieren av magasinet Dasha Zhukova (som er hvit) sittende på stolen. Bildet skapte enorm furore og både kunstneren, Zhukova og magasinet ble anklaget for rasisme. Bildet ble etter den massive kritikken trukket tilbake. Melgaard uttalte selv at han lagde stolen som en tolkning av en lignende stol produsert av den britiske kunstneren Allen Jones på 1970-tallet. Stolen til Jones var ment som en kommentar på kjønn og rasepolitikk i datidens England.

 

Until The Light Takes Us

Melgaards foreløpig eneste prosjekt hvor han bruker film som medium, “Until The Light Takes Us”, er en dokumentar om den norske svartmetallscenen på 1990-tallet. Filmen fikk hederlig omtale under den 15. Athens internasjonale filmfestival i 2009 og ble vist på Danaos Cinema. Filmen tar for seg begynnelsen av svart metall og miljøet rundt i Norge på tidlig 1990-tall. Dette var en tid hvor den norske musikksjangeren var på alles lepper etter at Mayhem-vokalist Per Yngve “Dead” Ohlin hadde skutt seg selv, Burzum-grunnlegger Varg “Greven” Vikernes var blitt dømt for brutalt å myrde sin tidligere venn, Mayhem-gitarist Euronymous, og kirkebranner feide over landet. Filmen, som ble gitt ut samme dagen som Vikernes slapp ut av fengsel etter å ha sonet 15 år for drap og kirkebranner, skildret historien til musikken og miljøet som av mange ble misoppfattet grunnet den voldelige begynnelsen. Mens media la skylden på satanisme, er den virkelige historien langt mer komplisert og de involverte finner inspirasjon i langt mer enn de sataniske ord. Filmen ble av mange i Norge kritisert og man hevdet den romantiserte en del av den norske musikkscenen man ikke burde gi mer oppmerksomhet.